Wołowe flaki z esencjonalnym bulionie, czy może być lepsze potrawa by nas rozgrzać w te zimne i mokre jesienne dni.
Dlatego dziś proponuję klasykę w kuchni , która przywiedzie uśmiech, na twarz każdego ze smakoszy dań tego typu.
Pora na flaki po warszawsku.
składniki na porcję dla 6-8 osób
( lub innej części przerośniętej wołowiny)
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
szczypta lubczyku
sól, pieprz
flaki
2 średnie marchewki
kawałek korzenia selera
1 pietruszka (korzeń)
3-4 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
3 łyżki masła
3 cebule
1 łyżka majeranku
domowe maggi
szczypta słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta zmielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
sposób przygotowania
Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką .
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).
W tym czasie myjemy flaki pod bieżącą wodą , ja z wygody kupiłem już obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki).
W garnku rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy na nią posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy na niewielkim ogniu.
W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki) ,a następnie dodajemy do garnka.
Teraz warzywa zalewamy przecedzonym bulionem( najlepiej przez durszlak) i dodajemy umyte flaki.
Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około 30-40 minut).
Teraz flaki doprawiamy wszystkimi przyprawami dodajemy do nich pokrojone mięso wołowe, na którym gotowaliśmy bulion gotujemy jeszcze 10 minut i rozlewamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz