czwartek, 3 listopada 2016

flaki po warszawsku

                                    flaki 


Wołowe flaki z esencjonalnym bulionie, czy może być lepsze potrawa by nas rozgrzać w te zimne i mokre jesienne dni. 

Dlatego dziś proponuję klasykę w kuchni , która przywiedzie uśmiech, na twarz każdego ze smakoszy dań tego typu.
Pora na flaki po warszawsku.



składniki na porcję dla 6-8 osób

bulion wołowy
0,7 kg wołowego rozbratla
 ( lub innej części przerośniętej wołowiny)
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera 
szczypta lubczyku
sól, pieprz

flaki


1 kg oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych)
2  średnie marchewki
kawałek korzenia selera
1 pietruszka (korzeń)
3-4 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
3 łyżki masła
3 cebule
1 łyżka majeranku
domowe maggi
szczypta słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta zmielonego ziela angielskiego
sól, pieprz



sposób przygotowania

Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką .
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).

W tym czasie  myjemy flaki pod bieżącą wodą , ja z wygody kupiłem już obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować  ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki).

W garnku rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy  na nią posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy na niewielkim ogniu.
W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki) ,a następnie dodajemy do garnka.
Teraz warzywa zalewamy  przecedzonym bulionem( najlepiej przez durszlak)  i dodajemy umyte flaki. 
Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około 30-40  minut).






Teraz flaki doprawiamy wszystkimi przyprawami dodajemy do nich pokrojone mięso wołowe, na którym gotowaliśmy bulion gotujemy jeszcze 10 minut i rozlewamy na talerze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz