Solidna porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja w te szare i ponure dni.
składniki
150 g suszonych śliwek
50 ml wódki żołądkowej gorzkiej
50 g masła
marynata
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi, przepis na tej stronie
sól, pieprz
Dodatkowo sznurek do wiązania schabu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.
Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut.
Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy (wzdłuż całej długości mięsa), tworząc płat o grubości 2-3 cm ( uważamy przy tym, aby nie podziurawić schabu).
Na tak powstały płat wykładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć.
Następnie mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem ( tak jak szynki czy balerony).
Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor.
Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia.
Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30 minut.
Jest to bardzo ważny etap, który umożliwia mięsiwu, wchłonięcie z powrotem wypieczonych soków.
Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać na gorąco, podlewając porcje sosem, lub na zimno
Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos.
Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie)
W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło garść suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (jedną łyżkę wazową), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%).
Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, (oczywiście wcześniej próbujemy czy jest taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe.
Sosem polewamy porcję upieczonego schabu.
Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie)
W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło garść suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (jedną łyżkę wazową), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%).
Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, (oczywiście wcześniej próbujemy czy jest taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe.
Sosem polewamy porcję upieczonego schabu.