Zupa ta nosi nazwę ukraińskiej, chociaż warzono ją przecież na całych wschodnich kresach dawnej Rzeczpospolitej.
Ja danie to pamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna.
Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak tej zupy są proste niewyszukane składniki, ważne tylko by były one najwyższej jakości ( najlepiej nabyte dzień wcześniej na lokalnym targu).
składniki dla czterech osób
wywar
400 g żeberka wieprzowego
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
kawałek korzenia selera
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
szczypta lubczyku
sól,pieprz
zupa
3 ugotowane buraki
2 łyżki masła
200 g ugotowanej białej fasoli
1/8 niewielkiej główki kapusty
1 marchew
4-5 niewielkich ziemniaków
kawałek korzenia selera
1 pietruszka (korzeń)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
150 ml słodkiej śmietany 30%
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
sposób przygotowania
Żeberko wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, selera dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części.
Do garnka wkładamy cebulę, dodajemy selera, marchew, pietruszkę, oraz mięso wieprzowe i zalewamy dwoma litrami zimnej wody.
Mięso z warzywami zagotowujemy, dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę ( tak naprawdę musimy gotować wywar tak długo za mięso z żeberek będzie z łatwością odchodziło od kości).
Następnie wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), odkładając do oddzielnego naczynia ugotowane mięso (warzywa odrzucamy).
Teraz do garnka kładziemy masło rozgrzewamy je, a następnie na bardzo małym ogniu smażymy na nim drobno posiekaną cebulę.
Do przesmażonej cebuli ( powinna się aż rozpadać), dodajemy zmiażdżony i posiekany ząbek czosnku, seler pokrojony w słupki, oraz marchew i pietruszkę pokrojone w plastry.
Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem.
Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną kapustę, ugotowane, (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojone w talarki buraki, oraz fasolę.
Wszystko gotujemy do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, następnie dodajemy słodką śmietanę, solimy, pieprzymy i ponownie zagotowujemy.
Gotową zupę rozlewamy do talerzy i podajemy posypując obficie posiekaną natką pietruszki ( oczywiście do każdej porcji możemy również dodać ugotowane wcześniej żeberka) .
Warto przyrządzić większą porcję zupy, bowiem nasz barszcz będzie najsmaczniejszy na drugi dzień po ugotowaniu