Jednak to wszystko ulega z mianie kiedy w kuchni rozejdzie się aromat świeżo uwędzonych udek.
Wtedy, wyrób taki traktowany jest na równi z najbardziej wyszukanymi specjałami i znika w tempie wprost błyskawicznym.
składniki
sól
sznurek
wędzarnia
jarzyny takie same jak na rosół
( marchew, seler, pietruszka, cebula)
kilka liści laurowych
ziele angielskie, ziarna jałowca
pół główki czosnku, pieprz.
sposób przygotowania
udka z kurczaka myjemy, porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 6 godzin ( ja zostawiłem kawałki w soli na całą noc).
Teraz lekko płuczemy udka z solanki a następnie wkładamy do garnka z warzywami i parzymy przez 30-35 minut w temperaturze 70-75 stopni ( najprościej jest wrzucić kawałki kurczaka do gotującego się wrzątku i tak ustawić moc palnika by całość ponownie się nie zagotowała)
W tym czasie rozpalamy wędzarnię.
Teraz udka przekładamy do wędzarni i przez pierwszą godzinę osadzamy je ciepłym powietrzem (utrzymujemy temperaturę 30-35 stopni nie zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).
Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę do 45-55 stopni i wędzimy nasze udka przez dalsze trzy godziny. Oczywiście do wędzenia używamy wyłącznie drewna z drzew liściastych, najlepiej tego pochodzącego z drzew owocowych. Nadaje ono wspaniały aromat, a uwędzony wyrób ma piękny złocisty kolor.
Jako że do peklowania kawałków kurczaka użyłem wyłącznie soli, to wędzony wyrób należy do rodzaju produktów półtrwałych i należny spożyć go w przeciągu tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz