Proponowane dziś danie nie wymaga od nas zbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa).
Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet gusta osób najbardziej wybrednych
składniki dla czterech osób
200 ml naturalnego jogurtu
sól, pieprz
dobry olej do smażenia
panierka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1,5 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli selerowej
szczypta bazylii
szczypta oregano
sposób przyrządzenia
Filety drobiowe myjemy i dzielimy na niewielkie kawałki.
Do miski dodajemy jogurt sól i pieprz, mieszamy i do tak sporządzonej marynaty wkładamy kawałki kurczaka.
Następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce, na co najmniej 1,5-2 godziny.
Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze).
Rozdrobnione płatki wsypujemy do misy, dodajemy do nich mąkę, słodką paprykę, sól selerową, oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie smażymy krótko sznycelki ( ważne by olej był dostatecznie gorący, ok 170 stopni) z obu stron na złoty kolor, przekładając je w trakcie smażenia tylko raz .
Następnie kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni i podajemy z surówką, oraz innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz