Z niewiadomych dla mnie przyczyn, leszcz jest rybą która niestety dość rzadko gości w kuchni.
Wiele osób szeroko rozwodzi się na smakiem norweskich łososi, czy śródziemnomorskich dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której przyrządzenie co prawda wymaga odrobiny pracy, jednak jej niezrównany smak z nawiązką zwróci trud poniesiony w trakcie przygotowania dania.
Dlatego dziś prezentuję danie z naszego leszcza i apeluję do wszystkich, jedzmy to co można złowić w pobliskich jeziorach, bo nie dość iż taka ryba jest o wiele zdrowsza, to również danie umiejętnie z niej przyrządzone wprost zachwyca swym smakiem.
Wiele osób szeroko rozwodzi się na smakiem norweskich łososi, czy śródziemnomorskich dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której przyrządzenie co prawda wymaga odrobiny pracy, jednak jej niezrównany smak z nawiązką zwróci trud poniesiony w trakcie przygotowania dania.
Dlatego dziś prezentuję danie z naszego leszcza i apeluję do wszystkich, jedzmy to co można złowić w pobliskich jeziorach, bo nie dość iż taka ryba jest o wiele zdrowsza, to również danie umiejętnie z niej przyrządzone wprost zachwyca swym smakiem.
składniki dla czterech osób
1 cebula
pół bułki
1 łyżka masła
szczypta granulowanego czosnku
pół bułki
1 łyżka masła
szczypta granulowanego czosnku
pieprz, sól
pół pęczka naci pietruszki
2 jajka
pół pęczka naci pietruszki
2 jajka
olej do smażenia kotletów
sposób przygotowania
Rybę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z
wcześniej namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i odciśniętą bułką.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy dwie trzecie drobno posiekanej natki pietruszki i całość smażymy jeszcze minutę.
wcześniej namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i odciśniętą bułką.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy dwie trzecie drobno posiekanej natki pietruszki i całość smażymy jeszcze minutę.
Teraz do mięsa wbijamy jajka, dodajemy szczyptę czosnku, cebulę z patelni, solimy, oraz pieprzymy i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo), z masy w dłoniach formujemy niewielkie kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety posypujemy pozostałą natką pietruszki i podajemy z frytkami, lub innymi ulubionymi dodatkami
Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo), z masy w dłoniach formujemy niewielkie kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety posypujemy pozostałą natką pietruszki i podajemy z frytkami, lub innymi ulubionymi dodatkami