Udziec indyczy z grzybami
Udziec z indyka, serwowany z dodatkiem leśnych grzybów w pomidorowo porowym sosie, jest gwarancją sukcesu każdego obiadu.
składniki dla 6 osób
2 łyżki domowego maggi
szczypta lubczyku
szczypta suszonego czosnku
szczypta papryki słodkiej
sól, pieprz
sól, pieprz
sos grzybowy
2 łyżki masła
0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki)
2 łyżki masła
0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki)
1 niewielki por ( tylko biała cześć)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól. pieprz.
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól. pieprz.
sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Udziec wyjmujemy z lodówki, formujemy w roladę i owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia), a następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając mięsa.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.
W tym czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce masła przesmażamy grzyby ( wcześniej z blanszowane).
Teraz zdejmujemy grzyby z patelni, dokładamy na nią kolejną łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie krążki.
Warzywa smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej odłożone grzyby, oraz szczyptę cukru. Całość solimy, pieprzymy, nakrywamy przykrywką i dusimy przez piętnaście minut
W tym czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce masła przesmażamy grzyby ( wcześniej z blanszowane).
Teraz zdejmujemy grzyby z patelni, dokładamy na nią kolejną łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie krążki.
Warzywa smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej odłożone grzyby, oraz szczyptę cukru. Całość solimy, pieprzymy, nakrywamy przykrywką i dusimy przez piętnaście minut
dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry.
Podajemy z sosem grzybowym, oraz z ulubionymi dodatkami.
Podajemy z sosem grzybowym, oraz z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz