środa, 5 października 2016

indyczy udziec z leśnymi grzybami

Udziec indyczy z grzybami


Udziec z indyka, serwowany z dodatkiem leśnych grzybów w pomidorowo porowym sosie, jest  gwarancją sukcesu każdego obiadu.

składniki dla 6 osób


marynata do mięsa
1,5 kg udźca z indyka
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
szczypta lubczyku
szczypta suszonego czosnku 
szczypta papryki słodkiej 
sól, pieprz









sos grzybowy

2 łyżki masła
0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki)
1 niewielki por ( tylko biała  cześć)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól. pieprz.




sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. 

Udziec wyjmujemy z lodówki,  formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia), a następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając mięsa.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.

W tym czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce masła przesmażamy grzyby ( wcześniej z blanszowane).
Teraz zdejmujemy grzyby z patelni, dokładamy na nią kolejną łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie krążki.
Warzywa smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej odłożone grzyby, oraz szczyptę cukru. Całość solimy, pieprzymy, nakrywamy przykrywką i dusimy przez piętnaście minut

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i 
 dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry.
 Podajemy z sosem grzybowym, oraz z ulubionymi dodatkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz