Matka natura urządziła nasz świat w taki sposób, iż większość z nas nie może przejść obojętnie obok ponętnie pachnących kawałków kurczaka.
Z wiedzy tej aż nadto skutecznie korzystają wszelkiej maści sieci fast food, serwując nam dania smażone w ogromnej ilości tłuszczu, co później wprost tragicznie odbija się na naszym zdrowiu ( oraz wyglądzie).
Dlatego dziś pragnę przedstawić domowe rozwiązanie odwiecznego dylematu ( jeść smacznie, czy też zdrowo) i zaproponuję rozwiązanie które nie tylko będzie zdrowe, ale też może swym smakiem śmiało konkurować z daniami smażonymi w głębokim tłuszczu.
składniki dla czterech osób
2 łyżki domowego maggi
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
panierka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1,5 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli selerowej
szczypta bazylii
szczypta oregano
1 łyżeczka soli
sposób przyrządzenia
Do miski dodajemy maggi, ocet jabłkowy, sól i pieprz.
Całość mieszamy i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka, a następnie odstawiamy je w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.
Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze).
Rozdrobnione płatki wsypujemy do misy, dodajemy do nich mąkę, słodką paprykę, sól ( zwykła i selerową), oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie, układamy je na ruszcie i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika
Udka pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez 30- 35 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut.
Następnie udka wyjmujemy i podajemy z surówką, oraz innymi ulubionymi dodatkami.
Ciekawy i smaczny pomysł. Przetestuję. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńgenialny jest taki chrupiący kurczaczek :) często robię a macie sposób aby był równie chrupki na drugi dzień po podgrzaniu?
OdpowiedzUsuńchrupiąca panierka i soczyste mięso niebo w gębie ;-)
OdpowiedzUsuń-------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE