Tort sernikowy z bitą śmietaną
Każdy z nas lubi torty i mam cichą nadzieję że jego lżejsze wersje z owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu.
składniki
biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
masa tortowa
1 kg twarogu z wiaderka
3/4 szklanki cukru
5 płaskich łyżek żelatyny
1 szklanka wody
600 g wiśni ( o tej porze roku mrożonych)
400 ml śmietany 36 procent
4 łyżki cukru pudru
4-5 ziaren kakaowca, lub dwa paski gorzkiej czekolady
dodatkowo do wiśniowej galaretki
2 łyżki żelatyny
1.5 szklanki wody
3 łyżki cukru
oraz
tortownica o średnicy 28 cm
pergamin
sposób przygotowania
Rozbijamy jaja oddzielając białka od żółtek.
Do misy przekładamy żółtka jaj i ucieramy je z cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia).
Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło.
Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem i wlewamy do niej biszkoptową masę.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie odkrajmy nożem wierzch i dzielimy go wzdłuż, na dwie równe części.
Pięć łyżek żelatyny zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy 3/4 szklanki cukru i mieszamy do czasu, aż całość się rozpuści. Powstały płyn studzimy, a następnie dodajemy do twarogowego sera i dokładnie mieszamy ( twaróg koniecznie musi mieć temperaturę pokojową, inaczej podczas mieszania w masie powstaną grudki żelatyny) .
Dno tortownicy wykładamy pergaminem, kładziemy do niej jeden kawałek biszkoptu, a następnie układamy na nim sernikową masę w którą wciskamy połowę owoców wiśni ( oczywiście wcześniej wydrylowanych).
Na pierwszą warstwę twarogowej masy układamy drugi kawałek biszkoptu i całość wstawiamy w lodówki na 2 godziny.
Do niewielkiego rondla wlewamy półtorej szklanki gorącej wody, dodajemy resztę owoców wiśni, całość zagotowujemy i od razu zdejmujemy z palnika.
Teraz do rondla dodajemy dwie łyżki żelatyny i trzy łyżki cukru, mieszamy do momentu aż żelatyna się całkowicie rozpuści i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Tężejącą galaretkę układamy na wierzchu tortu i całość wstawiamy ponownie do lodówki.
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną słodką śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera lub trzepaczki. Do ubitej śmietany dodajemy partiami cukier puder.
Z lodówki wyjmujemy schłodzony tort, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta.
Do Pozostałej bitej śmietany dodajemy posiekane ziarna kakaowca ( lub posiekaną czekoladę), mieszamy i nakładamy szerokim nożem na boki tortu.
Udekorowany tort wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie podajemy.