Kaczka wypełniona farszem z kaszy i aromatycznych bakalii, to propozycja dania któremu nie oprze się żaden z miłośników drobiu.
składniki dla czterech osób
sól, pieprz
1 łyżka majeranu
2 łyżki oleju
składniki farszu
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
150 g wątróbek drobiowych
100 g wymieszanych orzechów i bakalii
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
sposób przygotowania
Kaczkę luzujemy według tego przepisu .
Możemy co prawda nie luzować ptaszyska, ale wtedy wewnątrz zmieści się mniej farszu, oraz trudniej będzie pokroić kaczkę po upieczeniu.
Następnie mieszany ze sobą pieprz, sól, oraz majeranek i wcieramy dokładnie przyprawy w kaczkę, odstawiając ją w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin.
Następnie w lekko osolonej wodzie gotujemy pęczak.
Na patelni rozgrzewany masło i na niewielkim ogniu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Teraz zwiększamy ogień i do zeszklonej cebuli dodajemy umyte i posiekane drobiowe wątróbki, które smażymy przez kilka minut.
Następnie dodajemy bakalie, całość lekko solimy i pieprzymy.
Wątróbki z owocami trzymamy na ogniu jeszcze minutę, patelnię zdejmujemy z palnika i jej zawartość dodajemy do ugotowanej kaszy, wszystko ze sobą mieszając.
Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza przygotowany farsz.
Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka.
Nafaszerowanego ptaka wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy na półmisek, kroimy na części i podajemy.