W środku tygodnia niewiele mamy czasu na gotowanie, pora więc na kolejny obiadowy przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut.
składniki dla czterech osób
400 g dowolnego makaronu
4 średnie marchewki
200 g mrożonego groszku, lub puszka groszku konserwowego
3 łyżki masła
1 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka domowego maggi
sól, pieprz
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka domowego maggi
sól, pieprz
pół pęczka natki pietruszki
sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przekładamy ją do miski, oprószamy pieprzem, solimy, oraz doprawiamy łyżką octu jabłkowego i maggi, a następnie na chwilę odstawiamy.
Obieramy marchewki, kroimy je w drobną kostkę i gotujemy na półmiękko, na parze ( około dziesięć minut)
Obieramy marchewki, kroimy je w drobną kostkę i gotujemy na półmiękko, na parze ( około dziesięć minut)
Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną na parze marchew, dokładamy dwie łyżki masła, nakrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez pięć minut.
Teraz w oddzielnym garnku, możemy ugotować makaron.
Do mięsa i marchewki dodajemy groszek, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem ( wcześniej próbując).
Po ponownym zagotowaniu dodajemy drobno posiekaną natką pietruszki, wyłączamy palnik, mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem i podajemy.