zupa buraczkowa
Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami.
W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom.
Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy.
Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy dorodne buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane z ziemi i w ich składzie znajduje się właśnie teraz, najwięcej cennych witamin i minerałów.
Warto dodać że nasze "plebejskie" umazane ziemią buraki, pod względem zawartości witamin i minerałów, znacznie przewyższają popularne owoce cytrusowe.
Korzystajmy więc z plonów naszych pól, a wtedy z pewnością lepiej zniesiemy jesienne i zimowe chłody i słoty.
W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom.
Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy.
Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy dorodne buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane z ziemi i w ich składzie znajduje się właśnie teraz, najwięcej cennych witamin i minerałów.
Warto dodać że nasze "plebejskie" umazane ziemią buraki, pod względem zawartości witamin i minerałów, znacznie przewyższają popularne owoce cytrusowe.
Korzystajmy więc z plonów naszych pól, a wtedy z pewnością lepiej zniesiemy jesienne i zimowe chłody i słoty.
400 g mięsa wieprzowego z łopatki
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia)
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
szczypta lubczyku
sól,pieprz
3 ugotowane buraki
100 g wędzonego boczku
1 marchew
4-5 niewielkich ziemniaków
4-5 niewielkich ziemniaków
Kawałek korzenia selera lub pietruszki
1 cebula
1,5 l wywaru z mięsem
1 ząbek czosnku
szczypta otartego majeranku
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka octu spirytusowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
sposób przygotowania
Łopatkę wieprzową kroimy w spore kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Do cebuli dodajemy selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.
Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, lubczyk i obraną marchew.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Następnie wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając do wywaru ugotowane mięso (warzywa odrzucamy).
Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, lubczyk i obraną marchew.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Następnie wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając do wywaru ugotowane mięso (warzywa odrzucamy).
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka postawionego na niewielkim palniku ( temperatura nie może być zbyt wysoka) i pozwalamy, aby wytopił się z niego tłuszcz.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku i połowę majeranku, przesmażając całość.
Do podsmażonej cebuli dodajemy obrany seler pokrojony w słupki oraz marchew obraną i pokrojona w plastry.
Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem.
Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem.
Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane, wcześniej obrane ze skórki, pokrojone w talarki buraki ( lub starte na tarce), przyprawiamy cukrem, octem, pieprzem i solą.
Całość gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy resztę majeranku i śmietanę (równie dobrze możemy dodać śmietanę już na talerzu), rozlewamy do salaterek i podajemy posypując natką pietruszki.