Dziś chcę przedstawić przepis na pożywną zupę która nie tylko rozgrzeje nas w zimowe popołudnie, ale urzeknie nas również aromatem majeranku i słodkim śmietanowym smakiem.
składniki dla czterech osób
bulion wołowy
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
szczypta lubczyku
sól, pieprz
składniki na zupę
1 marchewka
1 pietruszka
1/3 korzenia selera
2 ząbki czosnki
2 łyżki masła
1 łyżka maggi domowego, zrobionego na przykład według tego przepisu
150 ml słodkiej śmietany 18 %
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania
Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).
Kiedy bulion będzie gotowy obieramy marchew, ziemniaki, selera oraz pietruszkę.
Obraną pietruszkę i marchew kroimy w pół talarki, a ziemniaki i selera w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojone warzywa, smażymy przez pięć minut, na koniec dodając drobno posiekane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
Teraz do warzyw dodajemy przecedzony ( najlepiej przez durszlak) wołowy bulion, całość delikatnie solimy, pieprzymy ( pamiętając że bulion był już wcześniej przyprawiony) i gotujemy przez dalsze 10-15 minut.
Zupę doprawiamy słodką śmietaną i maggi, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie podajemy ewentualnie dodając do każdej porcji kawałek mięsa z bulionu.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).
Obraną pietruszkę i marchew kroimy w pół talarki, a ziemniaki i selera w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojone warzywa, smażymy przez pięć minut, na koniec dodając drobno posiekane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
Teraz do warzyw dodajemy przecedzony ( najlepiej przez durszlak) wołowy bulion, całość delikatnie solimy, pieprzymy ( pamiętając że bulion był już wcześniej przyprawiony) i gotujemy przez dalsze 10-15 minut.
Zupę doprawiamy słodką śmietaną i maggi, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie podajemy ewentualnie dodając do każdej porcji kawałek mięsa z bulionu.