środa, 20 stycznia 2016

pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek

Pasztet z wątróbek


Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku

składniki


1 kg drobiowych wątróbek
3 łyżki smalcu gęsiego
6 jaj
250 ml słodkiej śmietany 36% 
2 cebule
80 g suszonych śliwek
1 kieliszek koniaku
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa




sposób przygotowania

Owoce śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut.
Ustawiamy garnek  na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w cząstki i  smażymy  przez kilka minut, aż do zeszklenia. 

Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki,  mieląc całość dwukrotnie  w maszynce do mięsa na drobnym sitku.

Do zmielonych składników dodajemy jajka, wymoczone w alkoholu śliwki, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.

Blaszaną Formę smarujemy ostatnią łyżką smalcu, posypujemy bułką tartą i przekładamy do  niej masę, wypełniając formę max.do 3/4 wysokość formy( mój pasztet wypełnił formę 12 na 35 cm). 

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  100-120 minut ( w połowie pieczenia nakrywamy wierzch pasztetu aluminiową folią aby całość zbytnio nie wyschła). 
Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz