Aromatyczny łosoś zapieczony w aksamitnym śmietanowo serowym sosie, to danie wprost idealne, na pierwsze mroźne dni nowego roku.
składniki dla czterech osób
350 g filetów z łososia
300 g dowolnego makaronu
300 g dowolnego makaronu
100 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka
1 cebula
1 papryka
2 jajka
250 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
3 łyżki masła
250 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
szczypior
sól, pieprz
szczypior
sposób przygotowania
Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.
Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo).
W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.
Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo).
Na rozgrzaną dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku.
Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty.
Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego).
Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy.
Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty.
Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego).
Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią łyżką masła, a następnie wkładamy do niego makaron z rybą i warzywami.
Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka.
Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem.
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy.
Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka.
Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem.
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy.
Pychotka, zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, łatwy, niedrogi i szybki obiad. Wypróbowałam i polecam gorąco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego :)
Usuń