poniedziałek, 4 stycznia 2016

łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą

    łosoś zapiekany z makaronem i fasolką



Aromatyczny łosoś zapieczony w aksamitnym śmietanowo serowym sosie, to danie wprost idealne, na pierwsze mroźne dni nowego roku.


składniki dla czterech osób

400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
350 g filetów z łososia
300 g dowolnego makaronu
100 g  sera mozzarella
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka
2 jajka
250 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy 
sól, pieprz
szczypior 



sposób przygotowania

Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente. 

Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo).

Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku.
Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty.
Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego).

Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy.

Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią łyżką masła, a następnie wkładamy do niego makaron z rybą i warzywami.

Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka.
Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem.
  
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy.



3 komentarze: