składniki dla dwóch osób
1/2 szklanki mąki
2 ząbki czosnku
70-80 ml dobrego oleju
1/2 soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Myjemy dokładnie sprawione tuszki ryb, po czym filetujemy pstrągi ( na przykład w ten sposób ).
Filety ( pamiętajmy że jeżeli zostawimy skórę to po usmażeniu całość będzie bardziej "soczysta"), wkładamy do misy oprószamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu, mieszamy dłonią a następnie układamy w niej kolejno filety, obtaczając je w mące z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej, ważne by był to rodzaj oleju umożliwiający smażenie ryby w wysokiej temperaturze ( ja użyłem rzepakowego) i wrzucamy dwa ząbki czosnku w łupinach ( nadadzą rybie dodatkowego aromatu).
Gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety, zawsze zaczyniając smażenie ryby od strony skóry.
Rybę smażymy przez 2-3 minuty, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy filety na drugą stronę, smażąc kolejne 2-3 minuty.
Usmażone pstrągi zdejmujemy z patelni, dekorujemy plastrem cytryny i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz