środa, 3 sierpnia 2016

po prostu pstrąg z patelni

     Smażony filet z pstrąga

Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu.


składniki  dla dwóch osób
2 pstrągi
1/2 szklanki mąki
2 ząbki czosnku
70-80 ml dobrego oleju
1/2 soku z cytryny 
sól, pieprz



Sposób przygotowania


Myjemy dokładnie sprawione tuszki ryb, po czym filetujemy pstrągi ( na przykład w ten sposób ).
Filety ( pamiętajmy że jeżeli zostawimy skórę to po usmażeniu całość będzie bardziej "soczysta"), wkładamy do misy oprószamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu, mieszamy dłonią a następnie układamy w niej kolejno filety, obtaczając je w mące z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej,  ważne by był to rodzaj oleju umożliwiający  smażenie ryby w wysokiej temperaturze ( ja użyłem rzepakowego) i wrzucamy dwa ząbki czosnku w łupinach ( nadadzą rybie dodatkowego aromatu).

Gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety,  zawsze zaczyniając smażenie   ryby od strony skóry.
Rybę smażymy przez 2-3 minuty, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy filety na drugą stronę, smażąc kolejne 2-3 minuty.
 Usmażone pstrągi zdejmujemy z patelni, dekorujemy plastrem cytryny i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz