Pożywna zupa z soczewicy, to propozycja na smaczne i zdrowe danie w sam raz na pierwsze dni wiosny.
składniki dla czterech osób
150 g pieczarek
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 por
1,5 l bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szczypta czarnuszki
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
maggi domowe
sposób przygotowania
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, drobno siekamy ząbki czosnku, pora kroimy w plasterki.
Do garnka wkładamy masło, oraz oliwę rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki smażąc je na sporym ogniu.
Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez trzy minuty, a następnie zalewamy bulionem.
Teraz dodajemy soczewicę i gotujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut.
Na koniec przyprawiamy solą ( jeżeli posolimy wcześniej, to soczewica stwardnieje), dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę i nakładamy zupę na talerze.