składniki
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu spirytusowego
1/2 szklanki wody
5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy)
sól, pieprz
sposób przygotowania
W niewielkim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekanego w krążki pora ( tylko białą część), smażąc go na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie do garnka dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, wodę, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy.
Kiedy całość się zagotuje, od razu, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.
Dzisiaj używamy śledzi z delikatnej olejowej zalewy , więc nie musimy wcześniej ich moczyć.
Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w trzy centymetrowe kawałki, wkładamy do misy i dodajemy przestudzoną marynatę.
Całość starannie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.
Następnego dnia podajemy z ulubionym pieczywem.