Chleb żytni razowy z serwatką
Składniki
800 g mąki żytniej razowej( z pełnego przemiału)
200 g mąki żytniej
500 ml serwatki
200 ml wody
1 łyżeczka soli
50 g drożdży
2 lyżki oleju do smarowania formy
Dodatkowo
forma do pieczenia
pół pęczka naci pietruszki
Sposób przygotowania
Mieszamy 200 g mąki żytniej (zwykłej), drożdże i serwatkę, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoja objętość).
Do zaczynu dodajemy mąkę razową, sól oraz wodę i całość mieszamy drewnianą łyżka przez 4-5 minut (konsystencja ciasta ma być jak na chleb dość rzadka), a następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy jej dno nacią pietruszki, następnie do dwóch trzecich wysokości formy nakładamy chlebowego ciasta.
Całość odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia chleba w środku i wyjmujemy (zostawiając w foremce jeszcze przez dziesięć minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz