ryba po grecku
Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów.
Bowiem jest tego naprawdę warte.
Składniki:
danie dla 6 osób
1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem
3-4 marchewki
3-4 cebule
0,5 korzenia selera
2-3 łodygi selera naciowego
1-2 pietruszki
200 g koncentratu pomidorowego
3-4 liście laurowe
4 łyzki oleju
250 ml wody
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka,na rozgrzany olej lekko przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .
wtorek, 1 września 2015
nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn
Niepozorna Amerykańska kuzynka jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem).
Składniki
Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%)
300 ml wódki
150 szt liści wiśni
100 szt liści jeżyn(ewentualnie malin)
1 kg owoców aronii
600 ml wody
0,4 kg cukru
100 ml miodu
Sposób przygotowania
Aby zachować zachować zdrowotne, a także ( co równie ważne) smakowe właściwości aronii, nie gotujemy jej owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem.
poniedziałek, 31 sierpnia 2015
czekoladowa domowa gryczana nutella
gryczane masło czekoladowe
Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów.
Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki.
Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu.
Dzieje się tak główne dlatego, że większość producentów, w pogoni za zyskiem, dodaje do swoich wyrobów najtańsze składniki ( utwardzone tłuszcze, stabilizatory, wzmacniacze smaku). Aby się o tym przekonać, wystarczy przeczytać skład, na etykiecie dowolnego produktu.
Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami.
Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami.
Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej w gorzkiej czekoladzie.
składniki
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( można też użyć innego rodzaju kaszy np. jaglanej)
1/2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao)
3-4 łyżki orzechów laskowych
3 łyżki kakao
5-7 łyżek miodu
Sposób przygotowania
Jeżeli nie chcemy wyczuwać, w naszym maśle cząstek orzechów. To leszczynowe orzechy wcześniej prażymy, przesypując je na patelnię (uważając aby patelnia nie była zbyt gorąca i aby nie przypalić orzechów), i trzymając na niej do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego aromatu.
Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów.
Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki.
Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu.
Dzieje się tak główne dlatego, że większość producentów, w pogoni za zyskiem, dodaje do swoich wyrobów najtańsze składniki ( utwardzone tłuszcze, stabilizatory, wzmacniacze smaku). Aby się o tym przekonać, wystarczy przeczytać skład, na etykiecie dowolnego produktu.
Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami.
Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami.
Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej w gorzkiej czekoladzie.
składniki
1/2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao)
3-4 łyżki orzechów laskowych
3 łyżki kakao
5-7 łyżek miodu
Sposób przygotowania
cukinia konserwowa z ostrą nutą
cukinia z ostrą papryczką
Przez wielu niedoceniana cukinia, jest dla mnie ozdobą naszej kuchni. Nie mogło więc jej zabraknąć, również w moich pikantnych przetworach.
Składniki
2 kg niewielkiej cukinii
8 niewielkich ostrych papryczek
4 ząbki czosnku
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku.
Zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.
Cukinie pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Przez wielu niedoceniana cukinia, jest dla mnie ozdobą naszej kuchni. Nie mogło więc jej zabraknąć, również w moich pikantnych przetworach.
Składniki
2 kg niewielkiej cukinii
8 niewielkich ostrych papryczek
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.
Cukinie pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
pieczony w piekarniku omlet brzoskwiniowy
pieczony omlet z brzoskwiniami
Składniki
Danie dla czterech osób
½ szklanki mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
2-3 brzoskwinie
masło do smarowania formy
Sposób przygotowania
Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy cukier, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem.
Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury.
pasztet domowy
Pasztet domowy
Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. |
Składniki
400 g boczku
500 g wątróbki drobiowej
4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego)
2 jajka
¼ szklanki bułki tartej
1,5 czerstwej bułki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Sposób przygotowania
Bułki moczymy w wodzie.
Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
niedziela, 30 sierpnia 2015
chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką
chleb z suszonymi pomidorami
Dopiero co skończyłem suszyć pomidory i zdążyłem zapakować je w słoiki na zimę. A już kręcę się koło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów.
Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki.
sposób wypieku
zaczyn
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu
1 szklanka letniej wody
wypiek
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
15 suszonych pomidorów z zalewy
50 ml oliwy z zalewy z pomidorów
szczypta czarnuszki
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
Dopiero co skończyłem suszyć pomidory i zdążyłem zapakować je w słoiki na zimę. A już kręcę się koło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów.
Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki.
sposób wypieku
zaczyn
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu
1 szklanka letniej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
15 suszonych pomidorów z zalewy
50 ml oliwy z zalewy z pomidorów
szczypta czarnuszki
sposób wykonania
udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką
duszone udka kurczaka
Potrawa ta należy do typu - "nie może się nie udać".
Prosta, smaczna a jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę.
składniki dla czterech osób
8 udek kurczaka (pałek)
3-4 marchewki
3 cebule (szalotki)
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
sól pieprz
sposób przygotowania
W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.
Potrawa ta należy do typu - "nie może się nie udać".
Prosta, smaczna a jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę.
składniki dla czterech osób
8 udek kurczaka (pałek)
3-4 marchewki
3 cebule (szalotki)
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
sól pieprz
sposób przygotowania
W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.
nalewka z brzoskwiń
brzoskwiniowa nalewka
Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy.
Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców.
składniki
1 kg brzoskwiń
1 l wódki
0,4 kg cukru
sposób wykonania
Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.
Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte).
Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy.
Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców.
składniki
1 l wódki
0,4 kg cukru
sposób wykonania
Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.
Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte).
sobota, 29 sierpnia 2015
drożdżowa wiśniowa buła
Drożdżowa buła z wiśniami
Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę.
Składniki
0,5 kg mąki
0,5 kg śliwek
3 jajka
25 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
dodatkowo
cukier puder do posypania buły
Sposób przygotowania
Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość).
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna).
Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie.
Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę.
Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę.
Na wierzch ciasta dosyć ciasno układamy owoce wiśni, i zostawiamy całość pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Po dziesięciu minutach zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni i dopiekamy ciasto przez 20 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone w środku i jeżeli patyczek jest suchy, wyjmujemy bułę z piekarnika i studzimy.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
skrzydełka w miodzie z grilla
grillowane skrzydełka w miodzie
Bardzo możliwe, że to już ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla. |
Danie dla czterech osób
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę.
ciasto francuskie
Ciasto francuskie
Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła?
Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie.
I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu sam przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza.
Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła?
Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie.
I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu sam przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza.
Składniki
100 g mąki pszennej
100 ml zimnej wody
Szczypta soli
Sposób przygotowania
Sól dodajemy do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.
sałatka z paluszkami krabowymi
sałatka z krabimi paluszkami
Jej wykonanie zajmuje tylko kilka minut a jeszcze szybciej, znika ona później z talerzy
składniki dla czterech osób
4 jajka
150 g ugotowanej drobnej fasoli
150 g kukurydzy konserwowej
2 pomidory
1 niewielka papryka
150 g paluszków krabowych
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu
pół pęczka drobnego szczypiorku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, pomidory zalewamy ma minutę wrzątkiem, po czym obieramy je ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.
Jej wykonanie zajmuje tylko kilka minut a jeszcze szybciej, znika ona później z talerzy
składniki dla czterech osób
150 g ugotowanej drobnej fasoli
150 g kukurydzy konserwowej
2 pomidory
1 niewielka papryka
150 g paluszków krabowych
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu
pół pęczka drobnego szczypiorku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, pomidory zalewamy ma minutę wrzątkiem, po czym obieramy je ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.
piątek, 28 sierpnia 2015
chleb wileński
chleb wileński
Kiedy czuję zapach tego chleba, zawsze oczami wyobraźni widzę niewielką miejscowość, koło Wilna, gdzie spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy.
Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby.
Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej.
Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach.
Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu.
Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach.
składniki na dwa bochenki chleba
zaczyn
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu
1 szklanka letniej wody
wypiek
850 g mąki żytniej razowej
100 g powideł śliwkowych
woda
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
Kiedy czuję zapach tego chleba, zawsze oczami wyobraźni widzę niewielką miejscowość, koło Wilna, gdzie spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy.
Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby.
Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej.
Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach.
Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu.
Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach.
składniki na dwa bochenki chleba
zaczyn
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu
1 szklanka letniej wody
850 g mąki żytniej razowej
100 g powideł śliwkowych
woda
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
lekka zupa paprykowo pomidorowa
zupa paprykowo pomidorowa
Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów.
składniki dla czterech osób
2-3 papryki
5-6 pomidorów
1 cebula
1,5 bulionu
2 ząbki czosnku
1 korzeń pietruszki
50 g ryżu
sól, pieprz
maggi domowe
2 łyżki oliwy
świeża bazylia
1 łyżeczka słodkiej papryki
ewentualnie
szczypta ostrej papryki
sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, korzeń pietruszki kroimy w plastry, obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku.
Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów.
składniki dla czterech osób
2-3 papryki
5-6 pomidorów
1 cebula
1,5 bulionu
2 ząbki czosnku
1 korzeń pietruszki
50 g ryżu
sól, pieprz
maggi domowe
2 łyżki oliwy
świeża bazylia
1 łyżeczka słodkiej papryki
ewentualnie
szczypta ostrej papryki
sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, korzeń pietruszki kroimy w plastry, obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)