Korniszony Cioci Dany
Niewielkie, jędrne ogóreczki, aromatyczna zalewa i odrobina czasu to wszystko czego potrzebujemy aby przygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów, od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian.
Składniki
4 szklanki wody
1,5-2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
pęk kopru ( również zdrewniałe łodygi)
6 ząbki czosnku
4 kawałki chrzanu
Do garnka wrzucamy cztery kawałki korzenia chrzanu pokrojonego na półcentymetrowe paski,
dokładamy pęk kopru, sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, liście
laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.
piątek, 14 sierpnia 2015
ryż z morelą
Ryż zapiekamy ze świeżą morelą
Morele to taki rodzaj owocu, który w kuchni spotykamy z reguły w suszonej postaci. Warto więc wykorzystać ten krótki czas, kiedy możemy cieszyć się świeżą morelą, i używać jej jak najczęściej.
Składniki dla czterech osób
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
1 kg moreli
25 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
sposób przygotowania
Wsypujemy garnka ryż, zalewamy go wodą i zostawiamy na co najmniej dwie godziny (najlepiej zostawić tak ryż na noc).
Morele to taki rodzaj owocu, który w kuchni spotykamy z reguły w suszonej postaci. Warto więc wykorzystać ten krótki czas, kiedy możemy cieszyć się świeżą morelą, i używać jej jak najczęściej.
Składniki dla czterech osób
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
1 kg moreli
25 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
sposób przygotowania
Wsypujemy garnka ryż, zalewamy go wodą i zostawiamy na co najmniej dwie godziny (najlepiej zostawić tak ryż na noc).
pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku
Pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku
Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty.
składniki na osiem osób
2 kg schabu
150 g wędzonego boczku
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej stronie
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.
Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty.
składniki na osiem osób
2 kg schabu
150 g wędzonego boczku
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej stronie
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.
kuskus z suszonymi pomidorami
kuskus z suszonymi pomidorami
Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu stołach.
Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu stołach.
Składniki dla czterech osób
15 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
4 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
4 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut.
Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy), wrzucamy paprykę smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, nać pietruszki, oraz oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość skrapiamy jeszcze trzema łyżkami oleju z pomidorów, przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy), wrzucamy paprykę smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, nać pietruszki, oraz oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość skrapiamy jeszcze trzema łyżkami oleju z pomidorów, przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.
czwartek, 13 sierpnia 2015
zupa pomidorowa
zupa ze świeżych pomidorów
Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.
Składniki na cztery osoby
1 kg pomidorów
0,5 l drobiowego bulionu, lub wody
2 marchewki
1 pietruszka z nacią
1 cebula
1 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj
sól, pieprz
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc go w plastry.
Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.
Składniki na cztery osoby
0,5 l drobiowego bulionu, lub wody
2 marchewki
1 pietruszka z nacią
1 cebula
1 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj
sól, pieprz
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc go w plastry.
lody jagodowe
lody jagodowo jogurtowe
Leśne jagody, świeży jogurtowy smak z klasyczną nutą zabajone, a wszystko zawarte w zimnej orzeźwiającej masie. Czy może nas spotkać coś lepszego w upalny dzień?
Składniki
500 ml słodkiej śmietany 36%
180 g cukru
4 żółtka jaj
200 ml jogurtu naturalnego
200 g jagód
ewentualnie
1-2 płaskie łyżeczki żelatyny
sposób wykonania
Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy połowę cukru.
Leśne jagody, świeży jogurtowy smak z klasyczną nutą zabajone, a wszystko zawarte w zimnej orzeźwiającej masie. Czy może nas spotkać coś lepszego w upalny dzień?
Składniki
180 g cukru
4 żółtka jaj
200 ml jogurtu naturalnego
200 g jagód
ewentualnie
1-2 płaskie łyżeczki żelatyny
sposób wykonania
Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy połowę cukru.
czekoladowe ciasto z bakłażanem
czekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem
Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą
Składniki
1 spory bakłażan (450 g)
100 g kakao
150 g mąki
150 g dowolnych bakalii
150 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
30 ml koniaku lub whisky
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana i pieczemy przez 15-20 minut.
Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą
Składniki
1 spory bakłażan (450 g)
100 g kakao
150 g mąki
150 g dowolnych bakalii
150 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
30 ml koniaku lub whisky
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana i pieczemy przez 15-20 minut.
suszone pomidory
pomidory suszone na słońcu
Zamiast narzekać na lejący się do kilku dni żar z nieba postanowiłem skorzystać z okazji i ususzyć pomidory, tak jak to robią mieszkańcy południa. Wiadomo że sposób ten jest prostszy i zdrowszy (promienie słońca w trakcie suszenia zwiększają zawartość likopenu w pomidorze) od wymyślnych metod z pilnowaniem czasu i temperatury w piekarnikach z termoobiegiem.
składniki
dowolna ilość niewielkich mięsistych pomidorów
pergamin
dodatkowo
kilka słonecznych dni
Pomidory kroimy wzdłuż na pół i w zależności od panującej aury wybieramy gniazda nasienne (kiedy pogoda jest kapryśna),
lub kiedy żar z nieba leje się nieprzerwanie (tak jak teraz), możemy zostawić pomidory z nasionami, dodają one bowiem dodatkowych walorów smakowych.
Zamiast narzekać na lejący się do kilku dni żar z nieba postanowiłem skorzystać z okazji i ususzyć pomidory, tak jak to robią mieszkańcy południa. Wiadomo że sposób ten jest prostszy i zdrowszy (promienie słońca w trakcie suszenia zwiększają zawartość likopenu w pomidorze) od wymyślnych metod z pilnowaniem czasu i temperatury w piekarnikach z termoobiegiem.
składniki
dowolna ilość niewielkich mięsistych pomidorów
pergamin
dodatkowo
kilka słonecznych dni
Pomidory kroimy wzdłuż na pół i w zależności od panującej aury wybieramy gniazda nasienne (kiedy pogoda jest kapryśna),
lub kiedy żar z nieba leje się nieprzerwanie (tak jak teraz), możemy zostawić pomidory z nasionami, dodają one bowiem dodatkowych walorów smakowych.
środa, 12 sierpnia 2015
kasza jaglana
Kasza jaglana z warzywami
Połączenie kaszy i warzyw, a wszystko to w aromatycznym towarzystwie naci pietruszki daje gwarancje udanego posiłku.
Składniki dla czterech osób
1 cebula
1 niewielka cukinia
garść oliwek czarnych
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
1 niewielka cukinia
garść oliwek czarnych
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie ją płuczemy. Pozbywamy się w ten sposób gorzkiego posmaku kaszy.
maślane bułki z morelą
maślane bułki z morelą
świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia
składniki na sześć sporych sztuk
500 g mąki pszennej
2 jajka
70 g masła
60 g cukru
30 g drożdży
250 ml mleka
9 świeżych moreli
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.
świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia
składniki na sześć sporych sztuk
2 jajka
70 g masła
60 g cukru
30 g drożdży
250 ml mleka
9 świeżych moreli
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.
maggi
Domowe maggi
Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście w wielu sklepach możemy bez trudu kupić gotową przyprawę, lecz nawet pobieżny rzut oka na jej skład uzmysłowi nam ze każdy z producentów (niestety bez wyjątku) sprzedaje nam w niej główne sól i glutaminian sodu, umieszczony w składzie jawnie lub ukryty pod różnymi, bardziej nieczytelnymi nazwami (niektóre z nich to E-621, ekstrakt drożdżowy, hydrolizowane białko, autolizowane drożdże).
O szkodliwym wpływie glutaminianu sodu, napisano już tak wiele, że nie ma potrzeby aby ponownie cytować szacowne opracowania (wszystkich chętnych odsyłam do lektury którą bez trudu można znaleźć w otchłaniach internetu)
Dziś chciałbym jedynie zachęcić do wykorzystania świeżych warzyw i naturalnych przypraw przy wyrobie domowego maggi.
składniki na uzyskanie 350 ml gotowej przyprawy
2 cebule
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać)
30 g cukru
40 g soli
5 g słodkiej papryki
5 g czosnku suszonego
5 g czarnego pieprzu
350-400 ml wody
sposób przygotowania
Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera.
wtorek, 11 sierpnia 2015
kopytka z domowym twarogiem
Kopytka z domowym twarogiem
Prosta potrawa, która chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym.
Składniki dla czterech osób
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki ziemniaczanej
300 g twarogu domowego
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo
30 g masła
3 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania
Ziemniaki gotujemy w łupinach, a kiedy będą już miękkie obieramy je ze skóry i rozgniatamy.
szaszłyki z krewatkami
Szaszłyki z krewetkami
Przygotowanie szaszłyków trwa dosłownie chwile i jest niesłychanie proste, ale końcowy efekt zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza
Składniki dla dwóch osób
18 szt sporych krewetek
12 szt pieczarek
oliwa czosnkowa
sól pieprz
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Pieczarkę nabijamy na szaszłykowy patyk, następnie na patyk nabijamy trzy krewetki i na koniec znów nadziewamy pieczarką.
Przygotowanie szaszłyków trwa dosłownie chwile i jest niesłychanie proste, ale końcowy efekt zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza
Składniki dla dwóch osób
18 szt sporych krewetek
12 szt pieczarek
oliwa czosnkowa
sól pieprz
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Pieczarkę nabijamy na szaszłykowy patyk, następnie na patyk nabijamy trzy krewetki i na koniec znów nadziewamy pieczarką.
ciasto z cukinią i bakaliami
Ciasto z cukinią i bakaliami
Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze
Składniki
2 średnie cukinie
3 jajka
150 g cukru
350 g maki
150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków)
125 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml koniaku lub whisky
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
Sposób przygotowania
Cukinie razem ze skórą myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy bakalie koniakiem, starte cukinie i bakalie odstawiamy na 20 minut (cukinie zostawiamy aby puściły sok, a bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu).
Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze
Składniki
2 średnie cukinie
3 jajka
150 g cukru
350 g maki
150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków)
125 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml koniaku lub whisky
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
Sposób przygotowania
Cukinie razem ze skórą myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy bakalie koniakiem, starte cukinie i bakalie odstawiamy na 20 minut (cukinie zostawiamy aby puściły sok, a bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu).
sałatka błyskawiczna
Sałatka warzywna błyskawiczna
składniki dla czterech osób
4 jajka
250 g ugotowanej drobnej fasoli
250 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku
150 g pieczarek
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
szczypiorek
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem (blanszujemy), po czym odcedzamy je na sicie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)