piątek, 6 listopada 2015

fasolka z szynką po bretońsku

                                    fasolka po bretońsku

Gdyby spytać rodowitego Bretończyka, o  fasolę po bretońsku, to na jego twarzy z pewnością ujrzelibyśmy wyraz zakłopotania i niezrozumienia.
Danie to bowiem bardziej przypomina potrawy z kuchni angielskiej, niż specjał rodem z północnego wybrzeża Francji.
Nie zmienia to jednak faktu, że ta potrawa, nazywana u nas powszechnie bretonką, warta jest by często o niej pamiętać.
Zwłaszcza teraz w długie jesienne wieczory. 


składniki dla ośmiu osób

500 g fasoli
800 g szynki
100 g wędzonego boczku
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi)
słoik przecieru pomidorowego ( lub puszka pomidorów )
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki  domowego maggi  
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta lubczyku
sól,pieprz
nać pietruszki

sposób przygotowania


Na sześć godzin przed gotowaniem,  fasolę wrzucamy  do   garnka, zalewamy wodą i pozwalamy by się moczyła.

Mięso z szynki kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce.

Z garnka z namoczoną fasolą zlewamy wodę, ziarna płuczemy i zalewamy świeżą wodą ( dzięki temu fasola będzie lżej strawna), tak by poziom wody sięgał nieco wyżej niż ziarna fasoli. 
Garnek wstawiamy na płytę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz jeden ząbek czosnku, lekko solimy ( zamiast soli dodałem domową kostkę rosołową) i gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki fasola nie zmięknie.

W tym czasie kroimy boczek na plastry i wrzucamy je do garnka, smażąc  na niewielkim ogniu.

Następnie do  garnka wrzucamy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz posiekany czosnek, całość lekko szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy smalec i mięso z szynki, całość smażymy przez 10 minut, dokładamy  przecier z pomidorów ( lub pomidory z puszki), oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew.
Całość dusimy przez godzinę na niewielkim ogniu.

Z garnka z ugotowaną fasolą odlewamy połowę wody, a całą resztę dodajemy do garnka w którym dusiliśmy mięso (wcześniej wyjmujemy ząbek czosnku w łupinie).

Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, pieprz oraz maggi.

Gotujemy jeszcze przez pięć minut, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki.

Gotując fasolkę warto przyrządzić większą jej ilość, a na koniec gotowania  część potrawy( jeszcze gorącą) przełożyć do słoików ( słoje zamknąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia).
Tak zawekowaną fasolkę możemy przechowywać kilka tygodni.

racuchy z gruszkami

                     racuchy z gruszkami

Podane na śniadanie placki z gruszkowym nadzieniem sprawią, że raźniej spojrzymy na trudy nadchodzącego dnia.

składniki dla czterech osób
2 szklanki mąki
1 szklanki mleka zsiadłego mleka
2 jajka
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki
szczypta cynamonu
łyżka oleju



sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę,  cukier, cynamon i proszek do pieczenia,  następnie dodajemy zsiadłe mleko, oraz jajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut.

Gruszki dzielimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy  je w cienkie plastry.

Rozgrzewamy  patelnię ( najlepiej teflonową), dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem.

Kawałki gruszek dodajemy do ciasta i mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego nieco wody.

Nabieramy ciasto łyżką i smażymy je na patelni, na niewielkim ogniu.
Placki smażymy z obu stron, aż  lekko zbrązowieją, a następnie przekładamy je na talerze i podajemy.


oliwa czosnkowa

                            oliwa czosnkowa
Oliwa czosnkowa

Nuta czosnku w oliwie, sprawia że staje się czymś więcej niż zwykłym dodatkiem do potraw.
Kiedy jest nam potrzebna "od ręki", dobrze jest znać sposób w który przygotujemy ją w kilka minut.

składniki


200 ml oliwy
pół główki czosnku








sposób przygotowania

Do niewielkiego rondla wkładamy w łupinach ząbki czosnku z połowy główki, zalewamy oliwą z oliwek ( nie musi byś z pierwszego tłoczenia) i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił.
 Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa.
Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty.









czwartek, 5 listopada 2015

gruszki w gorzkiej czekoladzie

                       gruszki z gorzką czekoladą


składniki  dla trzech osób
3 gruszki
laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
4 łyżki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
2 goździki ( jeżeli ktoś lubi)





sposób wykonania
W rondlu zagotowujemy wodę z laską wanilii oraz goździkami, gotujemy przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu a następnie dosypujemy cukier.

Gruszki obieramy ze skórki zostawiając ogonek i wkładany na 3-5 minut do gotującej się wody, wyjmujemy i studzimy. Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej często mieszając, uważając przy tym by nie ogrzać jej do zbyt wysokiej temperatury i nie przypalić.

Oblewamy roztopioną czekoladą gruszki i odstawiamy pozwalając by czekolada zastygła, następnie podajemy.

śledzie a la tatar

                                               śledź a la tatar



składniki 


1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki maggi
3 ogórki konserwowe
3 papryki konserwowe
5-6 filetów śledziowych matiasów
sok z ćwiartki cytryny
garść oliwek zielonych i czarnych
pieprz


sposób przygotowania


Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy  do misy.
Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę :
 cebulę, ogórki konserwowe, oraz paprykę.
Dokładamy przekrojone na pół oliwki, sok z ćwiartki cytryny, olej, maggi, oraz pieprz.

Całość  mieszamy i wstawiamy  na dwie godziny do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.
Następnie  podajemy z ulubionym pieczywem.





sałatka z kurczakiem, suszonymi pomidorami i ryżem

                                   sałatka z kurczakiem


Pożywna i smaczna sałatka, którą możemy  podać  na drugie śniadanie,  albo jako przystawkę, lub też jako posiłek po treningu. 



składniki dla czterech osób

1/2 szklanki ryżu ( najlepiej jaśminowego)
250 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
5 pomidorów suszonych z olejowej zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pora ( tylko biała część)
4 łyżki oleju z zalewy pomidorów
sól, pieprz



sposób przygotowania

Ryż, dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy go na sypko.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce.


Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, pora kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy),  wrzucamy pokrojone pory smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( pory mają jedynie zmięknąć), a następnie dodajemy kawałki kurczaka.

Całość smażymy przez 5-7 minut i dodajemy pokrojoną paprykę, oraz posiekane suszone pomidory.
Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przekładamy z patelni do miski.

Do misy dodajemy również ugotowany ryż(wcześniej rozdrabniamy go widelcem,aby ziarna nie były sklejone),dokładamy szczypior, całość skrapiamy jeszcze dwiema łyżkami oleju z pomidorów, przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę przykrywamy na trzydzieści minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.

zwyczajny pszenny razowiec

                               chleb pszenny na zakwasie

Chleb ten pieczony jest tylko, ze zwykłej razowej mąki. 
I może brak dodatków sprawia, że ten prosty wiejski wypiek, jest tak smaczny.


sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
2 szklanki mąki pszennej razowej
4 łyżki aktywnego zakwasu 
2 szklanki letniej wody





wypiek

6 szklanek mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
woda







sposób wykonania

Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki pszennej, wlewamy dwie szklanki wody, oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin  ( najlepiej na noc).

Na drugi dzień do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), dodajemy resztę pszennej razowej mąki, oraz sól. 


Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. 
Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta.
Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek.
Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego bochenek.
Chleb układamy na wysypanej mąką misie, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie dzielimy ciasto na dwie części i  zagniatamy z niego podłużne bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)

Teraz bochenki możemy włożyć do foremek, wyłożonych pergaminem, wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i odstawiamy  w  ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość).


Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika.


W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut.

Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ ciepły bochenek podczas krojenia będzie się kruszył a nóż podczas krojenia, będzie "klei" się do chleba.

środa, 4 listopada 2015

kiszenie zakwasu na żur

                                     zakwas na żur

Dobry domowy żurek to, według mnie, esencja naszej kuchni.
A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu.


sposób na zrobienie zakwasu
do żuru dla dwunastu osób

1 szklanki mąki żytniej 
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1,5 szklanki gorącej wody
kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego)
2 szklanki letniej wody


sposób wykonania

Do kamionkowego dzbanka ( lub szklanego słoja),  wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wlewamy półtorej szklanki gorącej wody.
 Całość mieszamy, uzyskując konsystencje ciasta na naleśniki ( jeżeli zachodzi potrzeba to dolewamy więcej wody).

Zawartość dzbanka studzimy, a następnie dodajemy do niego dwie szklanki letniej wody, ząbki czosnku ( w łupinach), obraną cebulę, oraz kromkę razowego chleba.

Dzbanek nakrywamy kawałkiem płótna i odstawiamy na trzy, cztery dni w ciepłe miejsce.

Następnie wyjmujemy z dzbanka chleb, cebulę, oraz czosnek, resztę mieszamy, aby uzyskać jednorodną konsystencję i nasz zakwas jest gotów do użycia.

Jeżeli nie wykorzystamy od razu całego zakwasu, to możemy przelać go do słoika  ( z zakrętką typu twist) i zamknąć  metodą "na spirytus".

W tym celu, na umytą i wysuszoną zakrętkę, wlewamy łyżeczkę spirytusu, podpalamy go zapałka i jeszcze płonącą zakrętkę umieszczamy na słoju ( lepiej mieć na dłoniach rękawice).

Zakrętką mocno dokręcamy i gotowe, tak zabezpieczony zakwas możemy przechowywać kilka tygodni ( ja otworzyłem słoik, po trzech miesiącach i zakwas nadal był bez zarzutu).




puszysty maślany chlebek odrywany

                maślany chlebek


Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o poranku.

składniki


0,6 kg mąki pszennej
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
20 g drożdży
szklanka mleka





sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, pół szklanki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.

Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy połowę roztopionego masła, resztę mleka i cukier.


 Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach . 
Następnie z ciasta formujemy  kule, smarujemy je masłem, wkładamy do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.
W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilkanaście (10-14) niewielkich części, każdą z nich smarujemy roztopionym masłem i zagniatamy w kształt kulki.
Kawałki ciasta układamy, jeden przy drugim, w wyłożonej pergaminem ( lub wysmarowanej tłuszczem) żaroodpornej foremce i zostawiamy na pół godziny, w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia.


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy wierzch wyrośniętego ciasta pozostałym masłem i wkładamy je do piekarnika, piekąc  przez 20-25 minut.

Wyjmujemy chlebek z piekarnika zaraz po upieczeniu, studzimy i od razu podajemy.

wtorek, 3 listopada 2015

razowe rogale

                                rogale razowe

Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem.
A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna.

składniki na dziewięć sztuk

650 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
30 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka ziarna maku



sposób wykonania

Do miski wsypujemy dwie trzecie pokruszonych drożdży, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc).

Kolejnego dnia w niewielkiej misce mieszamy resztę drożdży z łyżką cukru, letnim mlekiem i z połową szklanki mąki.
Całość odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Teraz łączymy oba  zaczyny dodajemy do nich resztę mąki, oraz  szczyptę soli. 
Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba dodajemy nieco wody lub mąki). Następnie formujemy z ciasta kule, wkładamy ją do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. 
W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie.


Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na centymetrowej grubości podłużny płat.
Następnie nożem wykrajamy  z niego dziewięć trójkątnych części, każdą  z nich rolujemy nadając jej  kształt rogala i zostawiamy na pół godziny, na wyłożonej pergaminem blasze, do wyrośnięcia.


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy wierzch wyrośniętych rogali masłem, posypujemy makiem i wkładamy je do piekarnika, piekąc  przez 15-20 minut.


Wyjmujemy rogale z piekarnika zaraz po upieczeniu, studzimy i podajemy.

po prostu cytrynówka

                                        cytrynówka

Na zewnątrz zrobiło się szaro i mgliście, dorodne owoce w sadach zostały już  zebrane, a i dziko rosnące owocowe drzewa, oraz krzewy zostały już objedzone, przez ptaki i inne zwierzęta.
Tak więc nastała pora, by nasze trunki zacząć produkować z owoców południowych, które dostępne są na sklepowych półkach o każdej porze roku.
Prym wsród owoców południa, wiedzie cytryna i to właśnie nalewkę wykonaną z jej udziałem, chcę dziś zaprezentować.

składniki



2,5 kg cytryn
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
0,5 l wody
0,6 kg cukru





sposób przygotowania

Owoce cytryn dokładnie myjemy, a następnie obieramy je ze skórek ( cytryny obieramy bardzo cienko, zdejmując tylko wierzchnią, żółtą skórkę).
Skórki cytryn wkładamy  do słoja, ze szczelnym zamknięciem i zalewamy je spirytusem.
Teraz cytryny obieramy z reszty skórek ( z białej części  w której znajduje się gorycz), kroimy na cząstki i wrzucamy do oddzielnego słoja.
Pokrojone cytryny zasypujemy cukrem i zamykamy w słoju

Oba słoje odstawiamy na słoneczne miejsce  i czekamy, potrząsając słojem (tym z cytrynami i cukrem)  co dwa, a potem trzy dni, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. 
Po dziesięciu dniach zlewamy spirytus i syrop z cytryn ( odciskając lekko cząstki cytryn), mieszamy oba nastawy ze sobą i przelewamy do szczelnego naczynia.
Do słoja w ze skórkami cytryn wlewamy teraz wódkę, a słój z w którym zostały cząstki owoców zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą.
Mieszamy zawartość obu słojów ( możemy też nieco ubić owoce) i odstawiamy słoje na parapet, na kolejne dziesięć dni.

Kolejnym etapem jest zlanie ( oczywiście po dziesięciu dniach) zawartości słojów, najlepiej przez płótno i połączenie ich, z wcześniej odlanym nastawem ze spirytusu i z cukrowym syropem.

Całość przelewamy do butelek, przekładamy w ciemne, chłodne miejsce i pozwalamy by nalewka dojrzewała.
Niewątpliwą zaletą cytrynówki jest fakt, że możemy się nią raczyć już po miesiącu dojrzewania .

Choć prawdziwi koneserzy przelewają trunek do butelek, odstawiają do piwniczki i zostawiają w niej cytrynówkę, na co najmniej rok, by dalej dojrzewała.

omlet z domową szynką

                                     omlet z szynką

Treściwy i smaczny posiłek na początek dnia, czyli wszystko czego potrzebujemy o poranku.

składniki na jedną porcję

2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
5 plastrów szynki
sól, pieprz
ewentualnie
kilka oliwek




sposób przygotowania


Na patelnię, kładziemy pokrojoną w  paski szynę i przesmażamy ją na niewielkim ogniu z  masłem ( masło dodajemy po chwili, kiedy kawałki szynki już się trochę podsmażą).

W tym czasie wbijamy jajka  do miski, dodajemy do nich mleko, sól, oraz pieprz,  mieszamy widelcem lub trzepaczką, a następnie wlewamy na patelnię. 

Całość  smażymy na niewielkim ogniu, aż jajeczna masa całkowicie się zetnie, pod koniec smażenia  przykrywając patelnię pokrywką.
Usmażony omlet zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
Jeszcze tylko składamy omlet na pół i podajemy z dodatkiem kilku oliwek.








poniedziałek, 2 listopada 2015

wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie

                               łopatka w maślanym sosie

Pora roku jest jak najbardziej odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek.
A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę.

składniki dla sześciu osób

mięso i marynata
6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu
1 łyżka oleju



pozostałe składniki

1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa
4 łyżki oleju
1 marchewka
kawałek selera
3-4 ząbki czosnki
3 łyżki masła
2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej
2 łyżki mąki do zasmażki
sol, pieprz
gałka muszkatołowa



sposób przygotowania

Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. 
W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki. 
Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.


Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki.


Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut.

Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku.
Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę.
Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa.
Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garna z mięsem  ( z garnka wyjmujemy ugotowane warzywa).

Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową i ponownie zagotowujemy.


Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie  kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami.



jesienna zupa jarzynowa z brokułem

                                          zupa z jarzynowa

Aromatyczna i pożywna jarzynowa zupa, to posiłek który warto podać na nasz stół w jesienny pochmurny dzień.


składniki dla sześciu, ośmiu osób

wywar drobiowy

2 udka kurczaka
2 łyżki oleju
2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
kawałek korzenia selera
1 marchew 
szczypta lubczyku
sól,pieprz

zupa
2-3 marchewki
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 por 1 cebula
2 łyżki masła
3 ziemniaki
kawałek korzenia selera 
1 niewielki brokuł
2 l wywaru z kurczaka                   
100 ml słodkiej śmietany
domowe maggi według tego przepisu
sól, pieprz
natka pietruszki 


sposób przygotowania


Udka kurczaka dzielimy na dwa kawałki, selera  oraz marchew obieramy i kroimy w drobniejsze części.
Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Do cebuli dodajemy  selera, marchew oraz mięso kurczaka, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.

Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 50-60 minut. 

Ugotowany wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając  oddzielnie  mięso z kurczaka (warzywa  i kości odrzucamy).


Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki).
Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  zalewamy drobiowym bulionem.

Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka).

Zupę gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek, sól, pieprz oraz maggi.

Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną pietruszkę.

jabłkowe racuchy

                      racuchy z jabłkami

Delikatne placek w którego wnętrzu znajdziemy,  soczysty krążek jabłka, to wprost idealny pomysł na śniadanie.
Szczególne w jesienny, poniedziałkowy poranek.

składniki dla czterech osób
2 szklanki mąki
1 szklanki mleka zsiadłego mleka
2 jajka
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
szczypta cynamonu
łyżka oleju



sposób przygotowania

W misce wymieszać mąkę,  cukier i proszek do pieczenia,  następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na kilka minut.

Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra.

 Rozgrzać  patelnię ( najlepiej teflonową), dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem.

Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest za gęste, to należy do niego dodać odrobinę wody) i smażyć je na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron aż  lekko zbrązowieją.
Usmażone placki przełożyć na talerze, posypać cynamonem i podawać.