piątek, 4 września 2015

rolada cielęca z żurawiną

Rolada cielęca z żurawiną

Wraz z końcem upałów i nadejściem wieczornych chłodów, do łask w mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin.  
 Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu.


Składniki


Danie dla 8 osób

Marynata
Sól, pieprz
10 ml octu balsamicznego
20 ml oliwy z oliwek
Szczypta lubczyku
Szczypta czosnku niedźwiedziego
Szczypta papryki słodkiej 

Cielęcina
1,6 kg mostka cielęcego bez żeber
150 g suszonej żurawiny
Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka

Sos
30 g masła
100 ml słodkiej śmietany 30%
ewentualnie woda






Sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni.

Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).

mirabelkowa nalewka z miodem

                        nalewka z mirabelek 


To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty.
Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce.
Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek.
Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później  długim okresem leżakowania.
To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców.


składniki
1,5 kg mirabelek
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,6 l miodu


sposób wykonania

Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie

czwartek, 3 września 2015

dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami

Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami

Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą.

Składniki dla czterech osób

2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą
250 g świeżych leśnych grzybów
1 cebula (najlepiej cukrowa)
1 spory bakłażan
5 łyżek masła
9 łyżek oliwy
sól, pieprz
ewentualnie szczypior


Sposób przygotowania

Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części.

pomidorowe pulpeciki

                      pulpeciki w pomidorowym sosie


Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
6-7 pomidorów
20 g masła
1 łyżka mąki
sól,pieprz
szczypta lubczyku
świeża bazylia
1 łyżeczka domowego maggi

Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).
Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę.

cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą

Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą

zapiekana cukinia
Faszerowana cukinia do proste danie, którego wykonanie zajmie dosłownie chwilę.


Składniki

Danie dla 4 osób

4 średnie cukinie
3 pomidory
2 kawałki sera mozzarella
Po garści oliwek czarnych i zielonych
Bazylia
 Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz







Sposób przygotowania


Cukinie przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżką z nich miąższ, uważając, aby nie przedziurawić skóry
Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

cukinia marynowana w słodkiej zalewie

                        cukinia w zalewie
Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory.


Składniki 
2 kg niewielkiej cukinii
4 ząbki czosnku

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.

leniwa salatka

                       sałatka leniwa

Kiedy brakuje nam chęci, oraz czasu na gotowanie, to sałatka tego typu, jest wprost idealnym rozwiązaniem.

składniki dla czterech osób


4 jajka
200 g ugotowanej drobnej fasoli
100 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku konserwowego
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu
pół pęczka drobnego szczypiorku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i siekamy na drobne cząstki. 

środa, 2 września 2015

ozory w sosie chrzanowym

                                   ozory w chrzanowym sosie

Nie jest to danie dla każdego, ale ci którzy zdecydują się choć raz spróbować ozora, w aromatycznym chrzanowym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to królowało na pańskich stołach.
Ozory cenione były tak bardzo, że jeden z cesarzy, nakazał aby dania z nich przygotowane, podawano wyłącznie tylko jemu samemu.

Składniki dla czterech osób
6 ozorów wieprzowych
1 cebula
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego  maggi
2 łyżki masła
1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika)
150 ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz

sposób wykonania

Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.

czekoladowo czereśniowy sernik bez pieczenia



 Sernik na zimno

Lekki i delikatny sernik ,należy do tych rodzajów deserów, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie.


Składniki


150 g herbatników
1 kg  sera twarogowego
3 łyżki kakao
50 gr masła
½ szklanki cukru
Gorzka czekolada
5 płaskich łyżek żelatyny
Konfitura czereśniowa
Tortownica o średnicy około 24 cm





Sposób przygotowania


Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką.

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści.

zupa z cieciorki i świeżych pomidorów

                zupa z cieciorką

Nie wiem dla jakiej przyczyny, ciecierzyca, bliska kuzynka naszego grochu, nie może zdobyć większej popularności w naszej kuchni.
Szkoda do jest od grochu dużo delikatniejsza i nie wymaga długotrwałego moczenia.
W połączeniu z pomidorami tworzy zupę, po którą warto sięgać jak najczęściej.

składniki dla czterech osób
250 g cieciorki
5-6 pomidorów
1 cebula
1 marchew
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
szczypta kminu rzymskiego
szczypta czarnuszki
sól, 
maggi domowe
2 łyżki oliwy 
1 łyżeczka słodkiej papryki


sposób przygotowania

Na godzinę przed przygotowaniem zupy, ziarna cieciorki zalewamy letnią wodą.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy,  drobno siekamy również ząbek czosnku.

wtorek, 1 września 2015

chleb jabłkowy na zakwasie

       chleb na zakwasie z jabłkami

Kiedy piekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba. 

sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
2 szklanki mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu 
2 szklanki letniej wody





wypiek
3 szklanki mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
2-3 niewielkie kwaśne jabłka






sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

pieczony owocowy deser

         owocowy deser z piekarnika

Jeżeli sporządzał bym listę deserów biorąc pod uwagę stosunek nakładu pracy do uzyskanego efektu to przepis ten niewątpliwie zająłby bardzo wysokie miejsce na takiej liście.
Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia.

składniki dla czterech osób
1 melon
4 niewielkie banany
2 świeże figi
2 łyżki płynnego miodu
kilka wykałaczek sposób wykonania

Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół.

klasyczne leczo

                             klasyczne leczo...  prawie


Potrawa ta, najlepiej smakuje wykonana ze świeżych warzyw, dostępnych o tej porze roku.
Dziś chciałem sięgnąć po oryginalny, madziarski przepis, z boczkiem i smalcem. Bowiem te dodatki, znacząco wpływają na jakość i smak dania.
Zawahałem się jedynie, przy wyborze kiełbasy. Oryginalnej, mocno paprykowej, nie udało mi się dostać. Już miałem zrezygnować z dodania tego składnika, kiedy przypomniałem sobie, że mam w lodówce białą kiełbasę, własnej roboty.
Niewiele się namyślając, dodałem do węgierskiej potrawy, nasz polski akcent. W końcu wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki.. .


składniki dla czterech osób
5 papryk czerwonych
6 pomidorów
3 cebule
2 ząbki czosnki
100 g wędzonego boczku
150 g surowego boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
4 pęta kiełbasy (u mnie białej)

Sposób przygotowania

Boczek surowy i wędzony kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do dużego garnka i na małym ogniu, wytapiamy z boczków tłuszcz.
Do wytopionego boczku( nie smażymy boczków zbyt długo, aby nie zrobiły się nam z niego skwarki), dodajemy smalec wrzucamy pokrojoną w cienkie plastry cebulę, razem z drobno posiekanym czosnkiem. Smażymy całość przez kilka minut, aż cebula się nie zeszkli.

dietetyczna ryba po grecku

                             ryba po grecku


Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów. 
Bowiem jest tego naprawdę warte.

Składniki:
danie dla 6 osób
1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem
3-4 marchewki
3-4 cebule
0,5 korzenia selera
2-3 łodygi selera naciowego
1-2 pietruszki
200 g koncentratu pomidorowego
3-4 liście laurowe
4 łyzki oleju
250 ml wody
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie  płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka,na  rozgrzany olej lekko  przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .

nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

             Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn
Niepozorna  Amerykańska  kuzynka  jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem).



Składniki
Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%)
300 ml wódki
150 szt liści wiśni
100 szt liści jeżyn(ewentualnie malin)
1 kg owoców aronii
600 ml wody
0,4 kg cukru
100 ml miodu

Sposób przygotowania
Aby zachować zachować zdrowotne, a także ( co równie ważne) smakowe właściwości aronii, nie gotujemy jej owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem.