środa, 26 sierpnia 2015

delikatna zupa ze świeżych ogórków

 lekka zupa ze świeżych ogórków


Dziś chciałbym zaproponować zupę ogórkową w innej wersji, mam nadzieję że równie smacznej, jak ta tradycyjna.



Składniki

Danie dla czterech osób

1 kg ogórków
0,5 kg ziemniaków
100 ml słodkiej śmietany lub mleka
Kawałek pora
Pęczek natki pietruszki
Szczypior
Sól pieprz
Woda






Sposób przygotowania


Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać 1,5 cm ponad ziemniaki) i gotujemy.

placek manny z brzoskwinią

Placek manny z brzoskwinią

Aromat smażonych brzoskwiń czuć w kuchni, na długo przed podaniem placków. Nie wiem jak działa ten posiłek na innych, ale mnie zawsze wprawia w dobry nastrój.

Składniki

Danie dla czterech osób


2 brzoskwinie
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
olej






Sposób przygotowania

Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki

Kaszę manną i mleko mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dosypujemy cukier, proszek do pieczenia  i całość ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka.

marynowane pomidory z ostrą papryczką

                            pomidory z ostrą papryczka

Jest to mój ulubiony przepis, na utrwalenie pomidorów na zimę. Słodycz dojrzałych pomidorów, miesza cię z palącym smakiem ostrej papryczki, a wszystko to w aromatycznej octowej marynacie.


Składniki 
1,5 kg pomidorów i garść koktajlowych
6 szt ostrej papryczki
6 ząbków czosnku
świeża bazylia
tymianek
zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
świeża bazylia

Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

chleb na młodym zakwasie

         chleb razowy na świeżym zakwasie

Przepis ten chciałbym dedykować wszystkim, którzy pragną spróbować  swoich sił, w pieczeniu własnego pieczywa na zakwasie. 
Właśnie wczoraj zakończyłem wyrób zakwasu, z pszennej razowej mąki (poprzedni miał niestety... wypadek).
Jest to świeży kilkudniowy wyrób i z wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich).
Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy.

składniki
zaczyn
1 szklanka maki pszennej razowej
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek świeżego zakwasu
1 szklanka letniej wody





ciasto chlebowe

1,5 szklanki mąki żytniej razowej
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli



sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki pszennej, szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek świeżego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.


wtorek, 25 sierpnia 2015

zakwas

                     zakwas z pszennej mąki razowej

Jeżeli zależy nam by pieczone przez nas wyroby długo zachowywały swoją świeżość, a wypieki miały delikatny ledwie wyczuwalny kwaskowy smak. To znak że w naszej kuchni koniecznie potrzebujemy zakwasu do pieczenia chleba.

składniki
400-450 g mąki pszennej razowej
woda







sposób wykonania

Do wyrobu zakwasu, oprócz podanych powyżej składników, potrzebujemy szklanego naczynia z przykryciem  zapewniającym przepływ powietrza ( na przykład lniana ściereczka), stałej temperatury 25-27 stopni w nieprzewiewnym miejscu, oraz kilku dni cierpliwości, ponieważ cały "proces" wytworzenia zakwasu zajmie nam pięć dni.

błyskawiczne śliwkowe ciasto

                  ciasto ze śliwkami błyskawiczne

Są trzy przyczyny dla których jest to jeden z moich ulubionych wypieków.
Pierwszą z przyczyną jest łatwość wykonania, drugą gwarancja że ciasto zawsze się uda. Wreszcie trzecią najważniejszą rzeczą jest rewelacyjny smak ciasta,  który w połączeniu z aromatem pieczonych śliwek daje, prawdziwą niezapomnianą ucztę dla naszych zmysłów.
składniki
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
600 g śliwek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
cukier puder 


sposób wykonania

Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy
W drugiej misie ubijamy rozbite jajka ze stopionym masłem
Wlewamy "mokre" składniki do "suchych".

smażona flądra

          Smażona flądra z czosnkową nutą
Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi  smażalniami. Jednak jeżeli mamy możliwość dostania ryby naprawdę świeżej, ( akurat te sam złowiłem) to musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje przyrządzona w najprostszy sposób.


Składniki 
Danie dla czterech osób
4 flądry
1 szklanka mąki
50 g masła
50-80 ml oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej stronie.
1 cytryna 
sól, pieprz




Sposób przygotowania


Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

pomidory w słojach

               Pomidory w słoikach na zimę

Letnie słońce sprawiło że owoce i warzywa, nabrały wspaniałego smaku i aromatu. Warto ten smak utrwalić, by później  cieszyć się nim w ponure zimowe dni.
Co prawda pomidory są dostępne w sklepach przez okrągły rok, ale nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że te oferowane zima różnią się diametralnie w smaku, od owoców które możemy nabyć na targu w sierpniu czy wrześniu.
Sposobów przechowywania pomidorów jest wiele, ja dziś chciałbym przedstawić kilka moich ulubionych.

składniki 
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa

ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
czosnek
bazylia
tymianek
i inne

Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. W zależności od rozmiarów pomidorów i naszych upodobań, możemy wkładać pomidory do słoików w całości, lub dzielić je na części.

bananowe placki

                     bananowe placki

Prosty przepis który z pewnością będzie miłą odmianą w naszym codziennym jadłospisie.

składniki dla trzech osób
3 banany
6 jajek
3 łyżki mąki
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania


Jaja wbijamy do garnka, dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

przecier pomidorowy

                                           przecier z pomidorów
Przygotowanie własnego przecieru z pomidorów nie jest pracochłonne. 
Taki przecier zrobiony z dojrzałych dorodnych pomidorów( innych przecież byśmy sami dla siebie nie wybrali) ,daje nam stuprocentowa gwarancje, że z jego pomocą, zwykły sos zmienimy w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. 


Składniki
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa

ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
bazylia
tymianek

sposób przygotowania
Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. Następnie w zależności od rozmiarów pomidorów dzielimy je na pół lub na mniejsze części.

pulpety w sosie koperkowym

   aromatyczne pulpety w koperkowym sosie

Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
pęczek koperku
20 g masła
150 ml śmietany 18%
sól,pieprz
szczypta majeranku i lubczyku
1 łyżka mąki

Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).

lekki biszkopt z białek

Delikatny biszkopt z samych białek

Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję
Składniki

7 białek jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 łyżek oleju
7 łyżek maki tortowej
szczypta soli




Sposób przygotowania

 Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem  na sztywną pianę.

tort jogurtowy

Tort jogurtowy z bitą śmietaną

Chyba każdy z nas lubi torty, a szczególnie te lżejsze wersje z owocami i dużą ilością bitej śmietany.
Składniki


800 ml jogurtu naturalnego
150 g cukru
4 płaskie łyżki żelatyny
200 ml wody
100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne
100 g jagód
Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj,  o średnicy 24 cm
200 ml śmietany 30 procent
50 g cukru pudru
1 nektarynka


Dodatkowo

Tortownica  o średnicy 24 cm
Pergamin


Sposób przygotowania

Z biszkoptu odkrajamy nożem wierzch  i dzielimy go wzdłuż na dwie równe części.

niedziela, 23 sierpnia 2015

bułki razowe

                              bułki razowe

składniki na osiem sztuk
350 g mąki żytniej razowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
20 g drożdży
250 ml wody

sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.

sernikowa tarta z wiśniami

                     tarta sernikowa z wiśniami
Tarta z wiśniami
Sezon na wiśnie właśnie się kończy, trzeba się więc spieszyć aby zdążyć zrobić ostatnie wypieki, ze świeżych wiśni.

Składniki 
250 g mąki
120 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko 
szczypta soli
ponadto
350 g wiśni
200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego)
250 g twarogu półtłustego
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
100 ml wody

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę.