wtorek, 11 sierpnia 2015

kopytka z domowym twarogiem

Kopytka z domowym twarogiem

Prosta potrawa, która chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym.

Składniki dla czterech osób
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki ziemniaczanej
300 g twarogu domowego
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo
30 g masła
3 łyżki bułki tartej


Sposób wykonania

Ziemniaki gotujemy w łupinach, a kiedy  będą już miękkie obieramy je ze skóry  i rozgniatamy.

szaszłyki z krewatkami

                                            Szaszłyki z krewetkami

Przygotowanie szaszłyków trwa dosłownie chwile i jest niesłychanie proste, ale końcowy efekt zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza

Składniki dla dwóch osób
18 szt sporych krewetek
12 szt pieczarek
oliwa czosnkowa
sól pieprz 
sok z połowy cytryny






Sposób przygotowania

Pieczarkę nabijamy na szaszłykowy patyk, następnie na patyk nabijamy trzy krewetki i na koniec znów nadziewamy pieczarką. 

ciasto z cukinią i bakaliami

                          Ciasto z cukinią i bakaliami

Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze


Składniki


2 średnie cukinie
3 jajka
150 g cukru
350 g maki
150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków)
125 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml koniaku lub whisky
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli


Sposób przygotowania

  Cukinie razem ze skórą myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy bakalie koniakiem, starte cukinie i bakalie odstawiamy na 20 minut (cukinie zostawiamy aby puściły sok, a bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu).

sałatka błyskawiczna

Sałatka warzywna błyskawiczna

W każdym domu zdarzają się sytuacje kiedy lodówka wieje pustką, a brzuchy burczą z głodu. Oto jeden z wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu.


składniki dla czterech osób


4 jajka
250 g ugotowanej drobnej fasoli
250 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku
150 g pieczarek
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
szczypiorek
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem (blanszujemy), po czym odcedzamy je na sicie.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

lody straciatella

Domowe lody straciatella 


Każdy, kto poczuje na własnej skórze panujący od kilku dni sierpniowy skwar zrozumie, skąd wziął się pomysł aby własnie teraz wykonać ten przepis


składniki
500 ml słodkiej smietany 30%
150 g cukru
6 żółtek jaj
100 g gorzkiej czekolady z jak najwyzszą zawartośną kakaowej masy




sposób wykonania


Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy cukier.

zapiekana manna

Manna zapiekana z gorzką czekoladą i śliwkami
zapiekana manna

Mam nadzieję, że każdy z poranków rozpoczęty  śniadaniem z tego prostego dania będziemy mogli zaliczyć do udanych


składniki dla czterech osób


200 g kaszy manny
1 l mleka
12 sporych śliwek
80 g gorzkiej czekolady
12 g masła
80 g brązowego cukru

ewentualnie cukier do osłodzenia kaszy


Sposób przygotowania

Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń (najlepiej glinianych lub porcelanowych bulionówek) smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki, a w ich miejsce wkładamy kawałek czekolady (ważne jest by czekolada nie dotykała bezpośrednio ścianek naczynia).


W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), a kiedy zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i gorącą wlewamy do uprzednio przygotowanych naczyń.

 Na wierzchu każdej porcji układamy po kilka wiórów masła, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekając przez 12-15 minut.

Gotową kaszę podajemy w tych samych naczyniach (najlepiej owiniętych kawałkiem grubego płótna), w których ją zapiekaliśmy, uważając aby się nie poparzyć


sałatka z krewetkami

  Krewetki z sałatą, pomidorem i pieczarkami

Lekka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako smaczna przystawka, chociaż podana z dodatkiem chrupiącego pieczywa może stać się samodzielnym daniem.


składniki dla czterech osób
150 g pieczarek
250 g krewetek
1/2 główki sałaty
4 jajka
2 pomidory
50 g kukurydzy
50 g sera pleśniowego typu camembert
1/2 pęczka szczypioru
sok z połowy cytryny
2 łyzki octu balsamicznego
garść kaparów
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól pieprz


Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, myjemy pieczarki, wkładamy je do garnka z wrzącą wodą i blanszujemy przez dwie minuty, a następnie odcedzamy i kroimy w ćwiartki.

dorsz w letnim sosie

Dorsz w paprykowym sosie z kaparami i oliwkami


smażony dorsz
choć dorsz serwowany w tym daniu pochodzi z chłodnego Bałtyku, to przyrządzony w tak aromatycznym sosie mógłby z powodzeniem zostać podany na stole w słonecznej Lizbonie.

Składniki dla czterech osób


800 g filetów dorsza
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta ostrej papryki
świeża bazylia
sól, pieprz

dodatkowo na wywar rybny

300 g gorszych części ryb pozostałych z filetowania (kręgosłupy, płetwy)
2 lisie laurowe
3 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Kawałki ryb myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.

sobota, 8 sierpnia 2015

galantyna z kaczki

Galantyna z kaczki z suszonymi owocami

To prawda że jest to nieco pracochłonny wyrób, ale niezapomniany smak delikatnej galantyny z nutą  owoców z pewnością wart jest zdania sobie odrobiny wysiłku.

składniki
Luzowana tuszka kaczki 
300 g cielęciny
podroby z kaczki (serce, żołądek)
150 g wątróbki drobiowej
pół pęczka pietruszki
30 g suszonych śliwek
30 g suszonej żurawiny
30 ml koniaku lub wiski
60 g masła
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
pieprz, sól
1 łyżka majeranek
szczypta gałka muszkatołowa


sposób wykonania
Luzowaną kaczkę "wywracamy" w taki sposób, aby jej mięso znalazło się po zewnętrznej stronie, wtedy nożem delikatnie ( aby nie rozciąć skóry) oddzielamy płaty mięsa od skóry.

Mięso i skórę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce razem z przyprawionym w identyczny sposób mięsem cielęcym i podrobami na co najmniej pięć, sześć godzin.

Siekamy dość drobno suszone owoce i zalewamy je alkoholem, odstawiając na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła i przesmażamy na nim przez kilka minut mięso kacze (wraz z podrobami, wyłączając wątróbki) oraz cielęce wcześniej pokrojone w sporą kostkę. 

Mięso smażymy do dość mocnego zrumienienia.
W maszynce do mielenia zakładamy sitko pasztetowe i mielimy na niej przesmażone mięso, odciśniętą z mleka bułkę oraz surowe wątróbki.

W misie wyrabiamy zmielone mięso dodając do niego namoczone owoce, posiekaną natkę pietruszki,  sporą szczyptę majeranku,gałkę muszkatołową oraz ewentualnie sól i pieprz (pamiętajmy że mięso zostało już wstępnie przyprawione).

Na blasze układamy skórę kaczki, rozcinamy ją wzdłuż w miejscu w którym jest najbardziej uszkodzona (z reguły jest to miejsce w którym pozostały ślady po wyciętych skrzydłach i kaczych nogach).
 Na wewnętrznej stronie skóry układamy wyrobiony mięsny farsz uformowany w kształt walca owijamy go kaczą skórą a następnie obwiązujemy nicią (w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach).

Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą połową masła ( rozpuszczoną) i zawijamy ją w aluminiową folię.

Całość kładziemy na blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekąc przez 80 minut. Kaczkę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć. 

Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika, odwijamy z folii i rozcinamy nici.


Na półmisek wykładamy nieco sosu spod pieczonej kaczki (tylko tyle, aby mięso nie leżało bezpośrednio na półmisku), na to układamy pokrojoną w dosyć grube plastry galantynę, dekorujemy kilkoma suszonymi śliwkami i żurawiną i nakładamy na wierzch kilka łyżek tężejącego sosu, wstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy.



piątek, 7 sierpnia 2015

jarmuż z kuskusem

Jarmuż z kaszą kuskus
kuskus z  jarmużem

O tym ze jarmuż jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i minerałów  wiedzą chyba wszyscy, połączenie go z kuskusem i oliwą z oliwek na wzór arabskiego tabule da nam smaczne danie które przyrządzimy dosłownie w kilka minut.

Składniki dla czterech osób


150 g jarmużu
200 g kaszy kuskus
1 papryka czerwona
1 papryka biała
sok z połowy cytryny
6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
pół pęczka szczypioru
garść oliwek czarnych i zielonych
natka pietruszki
sól, pieprz
woda


Sposób przygotowania

Kaszę kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą (tak aby tylko przykryła kaszę) przykrywamy i zostawiamy na pięć minut.

W tym czasie dokładnie myjemy jarmuż (jeżeli chcemy aby był delikatniejszy należy go wcześniej przez kilka godzin przemrozić w zamrażarce) i rwiemy go na kawałki odrzucając grube łykowate części łodyg, myjemy również papryki i kroimy je w cienkie krążki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, smażąc go dwie minuty, a następnie dodajemy paprykę,połowę soku z cytryny, sól i całość krótko smażymy tak by warzywa zostały jędrne ( najwyżej dwie minuty).

Widelcem mieszamy napęczniały i zwarty kuskus, tak by stał się sypki, dodajemy do niego przekrojone na pół oliwki, posiekany drobno szczypior i usmażone warzywa, całość doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.

Całość zostawiamy przez dziesięć minut w chłodnym miejscu, a następnie podajemy posypując posiekaną natką pietruszki.



kiełbasa biała w piwie

Kiełbasa biała w piwie

Piwo i własnej roboty kiełbasa, te słowa stanowią chyba wystarczającą zachętę aby wykonać niżej podany przepis.

Składniki dla czterech osób

8 kawałków białej kiełbasy wykonanych według receptury, którą znajdziesz tutaj
0,5 l piwa
8-7 cebul
4 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki masła



Sposób przygotowania

Obieramy cebulę, kroimy ją w krążki, a następnie układamy jej warstwę (około trzeciej części) na dnie żaroodpornego naczynia ( najlepiej okrągłego). 

luzowanie drobiu

Luzowanie drobiu

 Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu  przydatne rozwiązanie kłopotliwej sytuacji, w której z pewnością znalazł się każdy kto przy dzieleniu porcji musiał walczyć ze stawiającym " kościsty opór" ptaszyskiem. Jeżeli chcecie poznać dalszy los głównej bohaterki tego artykułu, zapraszam do sprawdzenia przepisu na domowej roboty galantynę z kaczki.


Luzowanie pomoże sprawnie podzielić tuszkę na porcje, daje nam również możliwość nabicia ptaka większą ilością farszu a co za tym idzie obdzielenia daniem większej ilości osób.

czwartek, 6 sierpnia 2015

placek ze śliwkami

                        Placek drożdżowy ze śliwkami


placek ze śliwkamy
Z tym wypiekiem jest taki kłopot że znika zanim zdąży porządnie wystygnąć

Składniki
0,5 kg mąki
0,5 kg śliwek
3 jajka
25 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła

kruszonka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru (waniliowego)


Sposób wykonania

Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Chłodnik Litewski

Chłodnik litewski

W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno.
Gotowy chłodnik

Składniki dla sześciu osób

1 burak
5 sporych ziemniaków
1 l maślanki
4 jajka
0,5 l wody
4 ogórki gruntowe
pęczek botwinki
pół pęczka rzodkiewki
pół pęczka szczypioru
pół pęczka kopru
nać pietruszki
sól, pieprz



Sposób przygotowania

Ziemniaki i buraka myjemy i nie obierając gotujemy do miękkości.

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

letnia zupa minestrone

                             letnia zupa minestrone 

składniki dla czterech osób
150 g ziaren ciecierzycy
2 pomidory
1 papryka
1 cukinia
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
1/2 pęczka natka pietruszki
1/2 pęczka dymki
szczypior
sól, pierz
2 łyżki oliwy

sposób przygotowania

w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone w plastry.