Jedno jest pewne, wypiek taki znika w tempie wręcz błyskawicznym.
sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
6 łyżek aktywnego zakwasu
1,5 szklanki letniej wody
6 szklanek mąki żytniej razowej
8 łyżek miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka zmielonego kminku
szczypta całych ziaren kminku
1 łyżeczka soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę żytnią razową, zmielony kminek, miód, kakao, oraz sól.
Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części, zagniatamy i formujemy w bochenki ( lub jeden duży bochen)
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, patyczkiem nakłuwamy jego wierzch ( zapobiega to pęknięciu chleba przy pieczeniu), posypujemy szczyptą ziaren kminku i odstawiamy w ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia.